Modernizacja zatoczki autobusowej (53, 60) przystanku Teatr Letni na ul. Słowackiego w kierunku Pogodna: wymiana kostki brukowej (mała przyczepność) na duże betonowe płyty zbrojone, wymiana krawężników i ustawienie wiaty przy przedniej części zatoczki. (NB/0006)



Tadeusz Buczko (tadeusz.buczko@poczta.onet.pl)
projektodawca

Charakter projektu

Niebuszewo-Bolinko

Kategoria projektu

Infrastruktura

Lokalizacja, miejsce realizacji projektu

Zatoczka autobusowa "Teatr Letni" na ul. Słowackiego w stronę Pogodna.


Cel projektu

Celem tego projektu jest poprawa warunków jazdy w autobusach oraz poprawa bezpieczeństwa technicznego na przystankach. Realizacja mojego projektu: wymiana kostki brukowej na wielkoformatowe płyty betonowe na zatoczce autobusowej to droga do powrotu do dobrych technologii które przyniosą wiele korzyści zarówno pasażerom jak i jednostkom które zarządzają komunikacją w Szczecinie.

Szczegółowy opis

Mój projekt zakłada wymianę kostki brukowej (mała przyczepność) na zbrojone wielkoformatowe płyty betonowe na zatoczce na ul. Słowackiego: przystanek Teatr Letni w stronę Pogodna. Płaska powierzchnia szorstkiej betonowej zatoczki to mniej pyłu i smogu to eliminacja drgań całego pojazdu co jest szczególnie ważne dla pasażerów w starszym wieku. W wyniku eksploatacji nawierzchnia z kostki brukowej szybko nabiera kształtu fal morskich i to mocno szkodzi mechanizmom jezdnym i napędowym autobusów oraz powoduje wyższe zużycie paliwa. Szczególnie mocno trzęsą się autobusy "pustawe" i przy górnym ciśnieniu powietrza w kołach. Wg projektu należy wymienić także mocno wykruszone nietrwałe betonowe krawężniki zatoczki na trwałe krawężniki ekologiczne "poniemieckie" z ciężkiego niepylącego kamienia polodowcowego które są demontowane w wielu miejscach Szczecina. Wiatę należy ustawić przy przedniej części zatoczki.

Uzasadnienie projektu

Ten projekt SBO 2022 ma dobre uzasadnienie gdyż celem jego jest poprawa bezpieczeństwa technicznego w infrastrukturze naziemnej poprzez prace innowacyjne w komunikacji. Zmiana nawierzchni jezdni z kostki brukowej na wieloformatowe płyty zbrojonego betonu na zatoczce autobusowej to mniej pyłu i smogu, to mniejsze drgania i zużycie mechanizmów autobusów to mniejsze zużycie paliwa to mniej uderzeń w krawężniki zatoczki - to mniej stresu.

Ogólnodostępność projektu

Projekt do realizacji w przestrzeni publicznej i spełnia warunek ogólnodostępności.

Odbiorcy projektu

Na realizacji projektu skorzystają wszyscy Mieszkańcy Szczecina a zwłaszcza pasażerowie linii autobusowych nr 53 i 60 w Szczecinie. Mój projekt zakłada wymianę kostki brukowej na zbrojone wielkoformatowe płyty betonowe na zatoczce na ul. Słowackiego: przystanek Teatr Letni w stronę Pogodna. Płaska powierzchnia szorstkiej betonowej zatoczki to mniej pyłu i smogu to eliminacja drgań całego pojazdu co jest szczególnie ważne dla pasażerów w starszym wieku. Nawierzchnia z kostki brukowej szybko nabiera kształtu fal morskich i to mocno szkodzi mechanizmom jezdnym i napędowym autobusów oraz powoduje wyższe zużycie paliwa. Szczególnie mocno trzęsą się autobusy "pustawe" i przy górnym ciśnieniu powietrza w kołach.


Przybliżone koszty realizacji projektu

Lp. Składowa kosztów Koszt brutto
1dokumentacja projektowa40000 zł
2wykonanie400000 zł
Przybliżony łączny koszt realizacji projektu: 440000 zł



Komentarze


Ten projekt nie posiada komentarzy